Най-големият професионален съюз в Германският - IG Metall,  се обяви

...
Най-големият професионален съюз в Германският - IG Metall,  се обяви
Коментари Харесай

Най-големият синдикат в Германия поиска 4-дневна работна седмица

Най-големият професионален съюз в Германският - IG Metall,  се разгласи за прекосяване към четиридневна работна седмица.

 Германският профсъюз IG Metall се разгласи за четиридневна работна седмица Мярката се стартира като антикризисна - с цел да се запазят работни места във компаниите, наранени от следствията от пандемията.

Синдикатът IG Metall представляна ползите на  2.3 милиона заети в автомобилостроителната промишленост. 

Кризата с ковид излага на риск окол о 300 000 работни места в този бранш на немската стопанска система, обявиха миналия месец от IG Metall.

Постепенното преминаване към електрически автомобили също е опасност - за десетки хиляди работни места в производството на мотори и скоростни кутии.

Според синдиката, в случай че в целия бранш се споразумеят за съкращаване на работната седмица, това ще позволи задържането на квалифицираните фрагменти и ще спести разноските за компенсации за съкращения, които по никакъв начин не са дребни.

Четиридневната работна седмица би била форма на държавна помощ, която ще разреши на работодателите да преминат през икономическата рецесия.

В момента около 5.6 милиона германци се възползват от опцията да работят по-малко часове, регистрира изследователският институт Ifo.

През 2018 година след поредица от стачки, синдикатът на IG Metall реализира съглашение с работодателите, което даде опция на чиновниците да работят по 28 часа седмично в интервал до две години, в които те се грижат за деца или за възрастни родственици.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР